Om maar gelijk de mythe onderuit te halen: cholesterol is niet slecht. In een gezond lichaam heeft cholesterol, net als alle andere vetzuren, een nuttige functie. Zo is het nodig voor de aanmaak van celwanden, speelt het een belangrijke rol in de hormoonhuishouding, is het nodig om vitamine D om te zetten in ons lichaam en het vormt de kern voor de productie van galzuren. Stuk voor stuk bést belangrijke processen.

HDL vs. LDL

Er zijn twee soorten cholesterol: HDL (high density lipoproteïnes) en LDL (low densitiy lipoproteïnes). LDL wordt vaak gezien als het “slechte” cholesterol, maar dat is niet helemaal terecht. Beide vormen van cholesterol hebben namelijk in een gezond lichaam een nuttige functie: HDL brengt oud cholesterol naar de lever toe voor recycling en LDL transporteert het naar de weefsels.

Een overmatige hoeveelheid LDL wordt gelinkt aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dat is helemaal terecht, maar het is interessant om te kijken naar de volgende vraagstelling: wáarom is er een teveel aan LDL in het lijf en wáarom blijft het in de aderen plakken?

Het lichaam maakt die overmatige hoeveelheid LDL namelijk met een goede reden aan. Wanneer bloedvaten kapot, ontstoken of geïrriteerd zijn, gaat LDL cholesterol erheen om dit te herstellen. Die verhoging van het cholesterolgehalte is een natuurlijke reactie in het lichaam om de beschadigde aderen te herstellen. Wanneer dit proces lang genoeg in stand gehouden wordt, ontstaat er een teveel aan plaque in de bloedvaten. Dit kan op de lange termijn zorgen voor hart- en vaatziekten.

Een hoog cholesterol gehalte heeft dus een onderliggende oorzaak die we kunnen voorkomen en aanpakken.

Kurkuma

Het is belangrijk om de oorzaak van de ontstekingen in het lichaam aan te pakken zodat het cholesterol geen symptoombestrijding hoeft uit te voeren. Om ontstekingen in de bloedvaten te verminderen is het onder andere belangrijk om de (geraffineerde) suikerinname beperkt te houden. Suiker is één van de grootste veroorzakers van ontstekingen in het lichaam. Daarnaast is het zinvol om het LDL cholesterol onder controle te krijgen, zodat het minder kans krijgt om in de bloedvaten te blijven plakken.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingswaarden verlagen en een positieve invloed hebben op hart- en vaatziekten en de hoeveelheid LDL cholesterol. Zo hebben onderzoekers vastgesteld dat kurkuma bijdraagt aan een verlaging van het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte.

Daarnaast blijkt kurkuma mogelijk effectiever dan statines bij de behandeling van een te hoog cholesterol, zonder de nodige bijwerkingen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat kurkuma de oorzaak aanpakt (oxidatieve stress en ontstekingen), terwijl statines alleen het cholesterolgehalte omlaag brengen zonder de oorzaak weg te nemen.

Omega 3

Ook Omega 3 blijkt een rol te spelen bij de preventie van ontstekingen in de bloedvaten. Onderzoek wijst uit dat suppletie met Omega 3 het risico op een hartstilstand met 8% kan verlagen. Analyses van specifieke doelgroepen lieten zelfs grotere effecten zien. Wanneer iemand tot een hoge risicogroep behoort, met te hoge LDL cholesterol waarden of meer triglyceriden in het bloed, dan verlaagt het risico met 17%.

Hoe dat kan? Omega 3 vetzuren (DHA en EPA) verminderen onder andere het tempo waarop de lever triglyceriden aanmaakt. Ook hebben DHA en EPA een ontstekingsremmende functie.

Goede bronnen van Omega 3 zijn vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardines, maar hierbij is het wel belangrijk dat je kiest voor goede kwaliteit; biologisch en het liefst wild gevangen. Veel gekweekte vissoorten krijgen een hoop antibiotica en andere medicatie binnen die je liever niet op je bord wilt hebben. Bovendien bevatten deze vissoorten door het voedsel dat ze krijgen geen gewenste hoeveelheid Omega 3. Je kunt ook kiezen voor een hoogwaardig Omega 3 supplement.

Q10

Mensen die cholesterolverlagende statines slikken hebben vaak last van spierpijn en spierzwakte. Dit wordt ook wel mitochondriale myopathie genoemd. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders slikken statines, het is het meest voorgeschreven medicijn en 42% van de gebruikers klaagt over spierpijn. Onderzoekers van de Amerikaanse Cleveland Kliniek hebben door middel van onderzoek kunnen aantonen dat de (hevige) spierpijn(en) door statines veroorzaakt worden. Bovendien had 82% van de deelnemers een intolerantie op drie of meer soorten statines.

Een ander onderzoek concludeert dat statines niet alleen de productie van cholesterol in de lever belemmert, maar ook die van co-enzym Q10. Dit co-enzym is verantwoordelijk voor het produceren van energie in de ‘centrales’ van de cellen, de mitochondriën. Bij een tekort aan Q10 betekent dit dat spiercellen niet genoeg energie kunnen produceren voor het werk dat ze moeten verrichten. Hierdoor ontstaat pijn en spierzwakte.

Mensen die dagelijks een Q10 supplement nemen naast het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen, kunnen het risico van bijwerkingen van statines verminderen of zelfs voorkomen. De patiënten uit bovengenoemd onderzoek die naast hun cholesterol medicatie ook een Q10 supplement gebruikten, hadden 40% minder last van spierpijnen.

Bronvermelding

  1. Steven E. Nissen, MD1; Erik Stroes, MD, PhD2; Ricardo E. Dent-Acosta, MD3; et al. Efficacy and Tolerability of Evolocumab vs Ezetimibe in Patients With Muscle-Related Statin Intolerance, The GAUSS-3 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2016;315(15):1580-1590. doi:10.1001/jama.2016.3608.
  2. Caso G1, Kelly P, McNurlan MA, Lawson WE. Effect of coenzyme q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins. Am J Cardiol. 2007 May 15;99(10):1409-12. Epub 2007 Apr 3.
  3. Maki, Kevin C., et al. “Use of supplemental long-chain omega-3 fatty acids and risk for cardiac death: An updated meta-analysis and review of research gaps.” Journal of Clinical Lipidology (2017):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *